Cascara

2013.08.20 13:23

Cascara (kávégyümölcs magozott és szárított húsa)

cascara packshot 2013 marcius 16CASCARA (kávégyümölcs tea)

Származási hely: Bolívia, Caranavi város környéke

Feldolgozó: Buena Vista kávémalom

Jellegzetesség: BIO származás és feldolgozás – az októberi szüretből készítették

 

A spanyol nyelvben a cascara jelentése: héj. Ennél tökéletesebben le sem lehetne írni ezt a kávékülönlegességet, amit valójában teaként kell kezelnünk, elkészítenünk. Ez a specialitás a kávécserje gyümölcsének a magozott és szárított változata és igen kellemes, könnyen elkészíthető forró ital nyerhető belőle. Ezt már évszázadok ismerik és élvezik Latin-amerikában, de a kávé őshazájában Abesszínában vagy Yemen-ben is élvezik, csak ott “quishr”-nek hívják. Az általunk kínált cascara íze és illata leginkább a csipkebogyó teáját-, a tőzegáfonyát-, hibiszkuszteát, édeskés juharszirup érzetét idézi, néha nyers kakaóbab ízét is “hozza”.

 

cascara quishr yemen

cascara bolivian farmer with red cherries

 

Koffeintartalmával valahol a hagyományos teák és  kávék közt helyezkedik el, viszont igen gazdag természetes cukrokban, savakban, növényi olajokban, antioxidáns hatása pedig kiugróan magas! Kijelenthetjük tehát, hogy a cascara ezen vonatkozásban egy igazi “szuper-gyümölcs”, hiszen ha elfogadjuk az amerikai kutatók laboreredményét, akkor a cascara ORAC (Oxygen Radical Absorbence Capacity) értéke 280 mikromól grammonként. A mostanában a dietetikában oly nagyra tartott klorogénsav tartalma is jelentős, megszámlálhatatlan tudományos cikkben néztem utána pozitív hatásainak (pl. San  Diego, Sevilla, Guadalajara, Mexikóváros egyetemeinek kutatásai, stb.) Ezek szerint hatékony antioxidáns, gyulladáscsökkentő, májvédő, köhögéscsillapító, alkalmazzák elhízás ellen, illetve bizonyos rákos megbetegedések kezelésében is használatos.

Az elkészítését illetően külföldi sztárbaristákra hivatkozva – nagyjából 6 gramm (kb. púpozott evőkanálnyi) cascarát 2,5 dl forró, 90 °C körüli vízben áztatjuk legalább 4 percen keresztül, majd leszűrve fogyasztjuk. Tapasztalatom szerint bőven áztathatjuk tovább is, akár a második felöntést is bírja, de ilyenkor lényegesen hosszabb ideig kell a vízben hagyni! Használhatunk french press-t is, de a legegyszerűbb áztatással is tökéletesen működik! Miután elfogyasztottuk, néhány órán keresztül garantáltan ébren tart bennünket és a teából csak a képen látható gyümölcsdarabkák maradnak vissza.

cascara a frenchpress-ben ázik

Cascara az áztatás után